Mermer

Kalsit ve domolit isimli granüllerin yüksek basınç ve ısının birleşmesiyle tekrar oluşması sonucu mermer yapısı oluşmaktadır. Mermer kelimesi Yunanca parlayan taş anlamına gelmektedir.

Mermer uzun yıllar boyu lüks ve yüksek statünün sembolü olmuştur. Günümüzde yatırımcısına rekabetçi fiyatlar sunması ve uzun yıllar dayanımı ile avantaj sağlamaktadır. Ülkemizin sahip olduğu mermer tarihi dört bin yıl öncesine kadar uzanmaktadır. Türkiye; Yunan ve Roma Medeniyetinden başlayıp Osmanlı Medeniyetine kadar daha birçok medeniyetin heykel ve anıt dikiminde ihtiyaç duyulan mermerler için kaynak ülke olmuştur.

Mermer yapısal ve dekoratif anlamda pek çok yerde kullanılır. Mermer dekoratif alanlarda duvar kaplamak için, zeminleri döşemek için, heykel ve kaidelerde, merdivenlerde, kaldırımlarda, şömine ve lavabolarda çok çeşitte bulunmaktadır. Pek çok etkileyici antik anıt ve yapılar mermer ile inşa edilmiştir. Yunanlılar, Romalılar ve Osmanlılar tapınaklarını, camilerini, saraylarını ve daha bir çok yapılarını mermer ile inşa etmiştir.

Mermerin günümüz içerisinde ve geçmişte en çok kullanılmış olduğu alanlar dekoratif alanlardır. Mermerin sıcak ve zarif görünümünün ağır basması sebebi ile mermeri mimar ve mermer ustaları daha çok koridor ve fuayelerin dekorasyonunda kullanmalarına neden olmuştur. Açık renk mermerler zemin döşemelerinde tercih sebebi olur iken; renkli mermerler kullanıldıkları ortamlara dramatik etki vermesi için mozaik ve desenler içerisinde tercih edilmiştir. Ülkemizin yeraltı madenleri açısından zengin olduğunu herkes biliyor. Maden sektörünün içerisinde yer alan Doğal Taşlar, İnşaat sektöründeki gelişim ile paralel bir şekilde ilerlemektedir. Artık insanların birçoğu klasikleşmiş merdivenleri tercih etmek yerine, döşemesinden tut duvar kaplamasına kadar birçok ortamda mermeri tercih etmekte ve mekanlarında doğallığın ağır basmasını istemektedirler.

Antalya Mermer

Antalya mermer uygulama çeşitlerinde harçlı uygulamalar; Mermerin mimari tasarımında önemli bir kısımda mermerdeki montaj sistemidir. Mermer montajında harçlı ve ankrajlı olmak üzere iki sistem kullanılmaktadır. Ankrajlı sistem yaygın olarak cephe kaplamalarında kullanılırken, harçlı sistem ise tüm iç ve dış mermer kaplamalarında kullanılabilir. Tasarım sırasında mermerin boyutu ve kaplama yapılacak yerin içerdiği özelliklere göre montaj sistemlerinden biri seçilmektedir. Büyük boyutlu mermer kaplamaları estetik bir görünüm sağlamaktadır. Ancak, maliyetleri düşürmek ve işçiliği daha basit hale getirmek için hazır yapıştırma harçları ile daha küçük boyutlarda da çalışılabilir. Mermerde 40×40 cm boyutuna kadar 25 metreye, 60×60 cm boyutuna kadar ise 8 metre yüksekliğe kadar harçlı kaplamalar tercih edilebilmektedir. Mekanik sistemdeki uygulamalar için daha yüksek binalar, daha büyük ebattaki ve kalınlıktaki mermerler için ankrajlı sistem seçilmelidir. Ankrajlı sistem, mermerlerin paslanmaz çelikten yapılan pim ve kancalarla yapıya sabitlenmesi demektir. Ankrajlı sistem içerisinde mermerler ile duvar arasında kalan boşluk, duvar ve mermerlerin birbirlerinden bağımsız olarak hareket etmesine olanak verir. Bu durum, malzemeler arası sıkıntıyı en aza indirger. Ayrıca, yapı ile kaplama arasındaki boşluk binayı dış etkilerdende korumaktadır. Antalya mermer ve kullandığımız mermer çeşitlerine ait detaylı bilgi için bize ulaşabilirsiniz.

image
image