Duvar sıva bina duvarlarının iç yüzey kısımlarını düzgün bir hale getirmek ve estetik bir görünüm kazandırmak için yapılan sıva çeşididir. Kaba sıva ve ince sıva olmak üzere ikiye ayrılırlar. Sıva hazırlamak kolay bir işlem gibi görünse de sıva malzemelerini doğru karıştırmak çok önemlidir.
Kaba sıva; Binanın yapımı sırasında, duvarların yapımının ardından, duvarların dış etkenlerden (güneş, don ya da yağmur gibi) korumak için ve binanın ömrünü uzatması gibi ögelerin yanında pürüzsüz bir yüzeye sahip olabilmek için oldukça gerekli bir uygulamadır. Kaba sıva harçları hedeflenen amaca göre değişiklik gösterebilir.
- Kireçli kaba sıva harcı
- Takviyeli kaba sıva harcı
- Çimentolu kaba sıva harcı
- Perlitli kaba sıva harcı
- Perlitli sıva kaba sıva harcı
Duvar, sıva yapılacak yüzeyler çeşitlilik gösterir. Teknolojik gelişmelerin de etkisiyle yapı malzemeleri artmaktadır. Doğal olarak sıva yapılacak yüzeylerin de çeşitliliği artmaktadır. Bunlardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz; Kerpiç, ahşap, gaz beton, kamış hasır, taş, tuğla, briket vb. çeşitli malzeme ile yapılan duvar yüzeyleri, yalıtım malzemesi ile kaplanmış yüzey çeşitleridir. Bu işlemleri en doğru şekilde yapmak ve müşteri memnuniyetini sağlamak bizim işimiz.
Antalya Duvar, Sıva
Antalya duvar, sıva yapımında sıvanacak imalatın tümü ile kurumuş olması gerekir. Sıvaya başlanmadan evvel, sıva alt hizaları ölçülerek işaretlenir, yüzeydeki çıkıntı ve bulaşıklar kazındıktan sonra temizliği yapılır, duvar dipleri beton ise süpürülür, toprak ise kalas dizilir ve ardından duvar yüzeyi gerektiği şekilde ıslatılır. (Zorunluluk gibi bir durum yok ise, kirlenmemeleri için camlar sıvadan önce takılmamalıdır). Sıvanacak beton yüzeyler yeterince pürüzle sahip değil ise, taşçı tarağı ile dişlenir; Yoğun beton, yoğun tuğla vb. pürüzsüz ve su çekmeyen yüzeylere aderans sağlamak için önce sika latex, ecosal vb. çeşitli çimento şerbetleri ya da yüksek dozlu çimento harcı vurulur. (Serpme, su kaybından ufalanmaması ve ölmemesi için sertleşinceye kadar ıslak tutulmalıdır).
El ile Kaba Sıva Yapmak
El ile kaba sıva yapma yöntemi binaları meydana getiren taşıyıcı sistem elemanlarının iç ve dış yüzeylerinin kaplanmasında en çok kullanılan yöntemlerden biridir. Sıva makineleri yeteri kadar bulunamadığı için el ile sıva yapımı halen tercih edilmektedir. Ama tahmin edildiği gibi işler makine ile sıva yapımında olduğu kadar hızlı yürümemektedir.
Sıvalar kullanıldığı yer ve harca konulan birleştirici çeşidine göre isimlendirilmektedir. Kaba sıva harcı yapımında 5 veya 7 mm’lik elekte elenmiş dişli kum kullanılmaktadır. Kaba sıvalar bina içerisinde 20 mm ve bina dışarısında 25 mm kalınlığında yapılır.
Özetlemek gerekirse; Düz sıvanın birinci tabakasını yapmak, ince sıvaya bir zemin oluşturmak, duvardaki hataları kapatmak, yapıyı dış etkilere karşı korumaya almak, duvarın dayanıklılığını artırmak, su ya da rutubet gibi zararlı etkenlerin geçişine engel olmak ve düzgün bir yüzeye sahip olmak için, duvarın kâgir ile kaplanmasına kaba sıva denir. Antalya duvar, sıva işlemleri için bize ulaşabilirsiniz.